Hoppa till innehåll
Åre kommuns logotyp

Publicerad:

Hallå där Ida Leidermark, hållbarhetsstrateg på Åre kommun

Nordic Sustainability Arena (NoSA) ägde rum i Åre den 7–8 mars, där samlades forskare, idrottare, offentliga aktörer, politiker och näringsliv för att diskutera klimatutmaningar och hållbara lösningar. Vi har pratat med Ida Leidermark, hållbarhetsstrateg i Åre kommun, om varför kommunen valde att göra en film som introduktion till konferensen – och hur hållbarhetsarbetet i kommunen ska gå från ord till handling.

Varför har Åre kommun gjort en film kopplad till hållbarhet?

– För att klimatfrågan inte bara handlar om siffror, strategier och åtgärdsplaner – den handlar om människor. Om framtiden och om våra barn. Diskussionerna på konferenser som NoSA är viktiga, men de får inte stanna vid ord. Vi ville att öppningen av konferensen skulle beröra, engagera och påminna om vad som verkligen står på spel.

Vi måste ta klimatfrågan på allvar. För Åre kommun är det inte en abstrakt debatt – vi ser redan konsekvenserna. Minskad snötillgång påverkar vårt samhälle direkt, och vi står även inför andra klimatutmaningar som exempelvis slamströmmar och förändrade vädermönster.

Hur hänger filmen ihop med Åre kommuns hållbarhetsarbete?

– Filmen handlar om att lyfta både den oro och det engagemang som finns bland våra medborgare – i det stora och det lilla. Den är inte till för att visa upp att vi gör allt rätt, utan för att spegla verkligheten och därigenom skapa förutsättningar för att komma framåt.

Hållbar utveckling handlar inte bara om stora beslut, utan om allt vi gör i vardagen. Åre kommuns viktigaste bidrag är det som sker genom varje medarbetare, varje invånare och varje gemensam insats. Vi är alla en del av utvecklingen – och det är tillsammans vi skapar förändring.

Vad gör Åre kommun konkret för en mer hållbar framtid?

– Hållbarhet handlar inte om extra arbetsuppgifter – det ska vara en naturlig del av allt vi gör. Det viktigaste vi kan göra som kommun är att arbeta hållbart, inom alla verksamheter. Istället för att lägga på fler krav ska vi justera metoder och system där arbetssätt är ohållbara.

Eftersom hållbarhet är integrerat i kommunens styrning och ledning, så ger det oss ett bra utgångsläge. Hållbarhet är en del av vårt ordinarie arbete, inte något vid sidan av. För att lyckas behöver hållbarhet genomsyra hela organisationen, från ledningsnivå till varje medarbetare. Det handlar också om att se helheten och arbeta med alla tre dimensioner av hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig.

Vilka är de största utmaningarna i hållbarhetsarbetet just nu?

En av de största utmaningarna är hur samhällets system är uppbyggda. Offentlig verksamhet är utformad för stabilitet, vilket har sina fördelar, men gör det också svårare att anpassa sig snabbt när förutsättningarna förändras.

Till exempel är många verksamheter beroende av regelbundna leveranser för att fungera – något som kan bli problematiskt vid störningar. Samtidigt finns det inom kommunen exempel där vi har visat att vi kan vara flexibla och ställa om snabbt när det behövs.

För att klara framtidens utmaningar behöver vi bli mer motståndskraftiga och fokusera mer på utveckling istället för att bara förvalta det vi redan har.

Vi har kommit en bit på väg, men vi har fortfarande mycket att göra för att skapa en mer anpassningsbar och hållbar kommun.

Vad är nästa steg för Åre kommuns arbete med hållbarhet?

I år har vi för första gången hållbarhetsmål kopplade till kommunens styrning och nu är vi också två personer som arbetar heltid som hållbarhetsstrateger. Det ger oss bättre förutsättningar att ta nästa steg.

Vi kommer att fortsätta bredda och fördjupa arbetet. Vi tror att dialog är nyckeln, därför kommer vi hållbarhetsstrateger träffa fler verksamheter och medarbetare för att tillsammans hitta de bästa lösningarna – både för kommunens anställda, invånare och miljön.

Har du frågor om filmen eller kommunens hållbarhetsarbete

Kontaktkort

Ida Leidermark

Hållbarhetsstrateg

0647-16172

Kontakta Åre kommun

Åre kommuns kundtjänst

Vi hjälper dig med frågor om vår service och verksamhet, kontakta oss på telefon eller e-post.

Telefon: 0647-161 00

Öppettider: Vardagar kl 08.00-16.30. Lunchstängt kl 12.00-13.00.